top of page
Search
  • Writer's pictureTeodora Vuksanović

⚖️ RADOMIR LUKIĆ ⚖️

Updated: Dec 15, 2022


Bio je redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnivač katedre za filozofiju i sociologiju prava, teoretičar pravnih nauka i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Brojne anegdote vezane su za život akademika Radomira Lukića, među kojima je i ona sa odbrane doktorske disertacije na Sorboni na kojoj se akademik pojavio u srpskoj, šumadijskoj, narodnoj nošnji, što je izazvalo čuđenje kod članova komisije, a nakon čega je usledilo Lukićevo pitanje „Da li želite da branim rad na francuskom ili engleskom jeziku?".

Druga poznata anegdota govori o Lukiću kao profesoru, koji je među studentima važio za strogog, ali ujedno i omiljenog profesora Pravnog fakulteta. Jedan student prava sedi u Tašmajdanskom parku i pokušava da ponovi lekcije iz Uvoda u pravo. Prilazi mu stariji čovek i pita ga da li je slobodno da sedne. S obzirom na to da ima još mnogo toga da ponovi, student se mnogo i ne obazire na čoveka do sebe, ali ovaj bi da započne razgovor. Kako ne bi ispao nepristojan prema starijem čoveku u parku, student ipak nevoljno odgovara na pitanja. Razgovor se zaustavlja na knjizi koju čita i na tome da li mu je težak taj ispit, i tako student kreće da se žali i na predmet i na knjigu, a najviše na autora, profesora Lukića. Čoveku bude pomalo žao, pa se ponudi da pomogne i da studenta presliša materiju, pošto je i on nekada bio student pa i sam "zna koje su to muke". Na kraju preslišavanja, penzioner prekida studenta: "Hvala Vam, kolega, to će biti dovoljno. Dajte mi indeks. Ja sam prof. Lukić."

Najveći amfiteatar Pravnog fakulteta Univerzitata u Beogradu, čuveni amfiteatar petica, danas nosi ime upravo po akademiku Radomiru Lukiću.
6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page